Материал из for iRidium developers
Перейти к: навигация, поиск
Эта страница является переводом страницы Licensing. Перевод выполнен на 67%.

Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎русский

Het licentie-beleid van iRidium mobile 3 is geheel Cloud-gebaseerd. Licenties koop je online, registreer je online, en koppel je online aan een project.

De iRidium licenties dienen online te worden aangeschaft in de iRidium Cloud.
Deze omgeving is alleen beschikbaar voor geregistreerde system-integrators.

Licenties worden opgeslagen in de iRidium-Cloud, vanwaar ze worden gedownload in de app i3 pro voor iOS, Android, Windows, Mac.


Het gebruik van iRidium voor test-doeleinden

Registreer jezelf kosteloos op de website van iRidium mobile voor het testen van onze software, het volgen van trainingen en om iRidium mobile in te stellen voordat er licenties aangeschaft worden:


Тестовый режим включается автоматически в момент авторизации в i3 pro (и на сервере) и обеспечивает при загрузке проекта из iRidium Transfer:

 • бесплатное использование приложения i3 pro
  • 5 минут непрерывной, не ограниченной работы i3 pro на панелях управления компаний с "бронзовым" статусом
  • 20 минут непрерывной, не ограниченной работы i3 pro + режим "Developer's panel" на 2х панелях управления компаний с "серебряным" статусом и выше
   каждые 5 (или 20) минут i3 pro нужно перезагружать
   "Developer's panel" снимает ограничение по времени непрерывной работы для 2х панелей
   Одновременно авторизованных панелей - до 25 на аккаунт(для интегратора) и до 2 панелей(для DIY)


 • бесплатное использование iRidium Server
  • 7 дней непрерывной, не ограниченной работы iRidium Server
   опция "Test Mode" включается в настройках сервера, её можно активировать на 2х серверах одновременно. Каждые 7 дней сервер будет удалять базу данных и проект конфигурации. При обновлении проекта семидневный отсчет начинается заново


Gebruik de Trial-licentie om projecten te testen vanuit de iRidium Cloud.
De Trial-licentie geeft je de mogelijkheid om eindgebruikers een project te laten testen voor 60 dagen. Het verlengen van deze testperiode is niet mogelijk, maar het is wel mogelijk voor elk nieuw project dat je in de iRidium Cloud zet. Na afloop van de testperiode kan de klant beslissen om over te gaan tot het aanschaffen van een commerciële iRidium licentie.

De "Zilver" dealer status geeft je de mogelijkheid om iRidium projecten te testen bij je klanten in de "Trial-mode".

We bieden ondersteuning en speciale voorwaarden voor scholen en system-integrators die iRidium op beurzen e.d. demonsteren. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Правила тестирования проектов и передача проекта пользователю

Для удобства тестирования проектов, у каждого интегратора и DIY пользователя, если определенное количество панелей для тестирования. При авторизации на панели управления под своей учетной записью, панель регистрируется в облаке как тестовая. У каждого интегратора есть 25 тестовых панелей. У каждого DIY пользователя есть 2 тестовых панели. Когда свободные тестовые панели заканчиваются, то при попытке авторизации на еще одной панели, интегратор увидит сообщение об ошибке:

End of panels2.JPG

Внимание. Не передавайте конечному пользователю панель управления, авторизованную под вашей учетной записью. Каждый конечный пользователь должен быть зарегистрирован в нашей платформе и авторизован под своей учетной записью.
DIY пользователь считается интегратором, с ограниченным количеством тестовых панелей. Если такой пользователь сделал проект и купил для него коммерческую лицензию, то он должен зарегистрировать себя и остальных пользователей проекта как конечных пользователей и пригласить их к использованию проекта.

Commercieel gebruik

Het commerciële gebruik van iRidium is alleen mogelijk door geregistreerde system-integrators.


Commercieel gebruik betekent het gebruik van betaalde iRidium licenties.

Commerciële iRidium licenties werken zonder tijd-limiet maar hebben -in tegenstelling tot de testlicenties (Trial-licenses)- een beperking in het aantal te besturen protocollen. Het aantal te besturen protocollen en overige mogelijkheden (b.v. IP-camera's, SIP) bepalen de kosten van een licentie.

Om een commerciële licentie te gebruiken, maak je een object aan in de iRidium Cloud (in het onderdeel Mijn Projecten). Licenties worden per project aangekocht en zorgen voor een continue werking van het project.


Hoe kies ik de juiste licentie?

De kosten van een licentie kun je eenvoudig bepalen met behulp van de Calculator op onze website. De volgende parameters bepalen de prijs van de licentie. Deze 4 parameters zie je ook terug in de opbouw van de bovengenoemde licentie-calculator:


1 De configuratie van het project: met of zonder gebruik van een server.

Het gebruik maken van de iRidium Server is niet noodzakelijk, maar je hebt deze wel nodig als je opgeslagen data (b.v. energie-verbruik, temperaturen) wilt weergeven in grafieken. Ook kun je de server gebruiken als gateway tussen verschillende protocollen, en om vanaf veel bedieningstoestellen hardware te besturen. Op basis van deze behoeften selecteer je alleen visualisatie, alleen server of beiden (visualisatie + server).

Vanuit iRidiumMobile.nl is ons advies: selecteer altijd de licentievorm "Visualisatie + Server". Er is geen meerprijs aan verbonden, en mocht je de Server nu niet nodig hebben, maar in de toekomst wel, dan hoef je niet meer te upgraden!

2 Het type licentie. Er zijn 5 verschillende licenties voor elke configuratie (met of zonder server)

Lees meer over de licentie Visualisatie + Server

Starter

 • 1 bedieningstoestel
 • 50 server variabelen (tags)

Basic

 • 5 bedieningstoestellen
 • 250 server variabelen (tags)

Advanced

 • 10 bedieningstoestellen
 • 1000 server variabelen (tags)

Enterprise

 • 25 bedieningstoestellen
 • 2500 server variabelen (tags)

Enterprise+

 • Geen limiet op het aantal bedieningstoestellen, maar maximaal 10 visualisatieprojecten
 • 65000 servervariabelen (tags), maar niet meer dan 10 server-projecten

1. Het aantal bedieningstoestellen zoals tablets, smartphones en PC's dat kan worden voorzien van een visualisatie project met de gekochte licentie
2. Het aantal servervariabelen (tags) dat kan worden gebruikt op de iRidium Server.

Tags zijn feedback kanalen op alle stuurprogramma's die zijn toegevoegd aan het serverproject, evenals de interne variabelen van de server.
Als het project kan werken zonder de server, dan is het aantal tags dus niet van belang. Bij het werken via de server kan het aantal tags kunnen worden geraamd op basis van de technische specificaties.

Lees meer over de licentie alleen Visualisatie

Starter

 • 1 bedieningstoestel

Basic

 • 5 bedieningstoestellen

Advanced

 • 10 bedieningstoestellen

Enterprise

 • 25 bedieningstoestellen

Enterprise+

 • geen limiet op het aantal bedieningstoestellen, maar niet meer dan 10 visualisatie projecten

Het aantal bedieningstoestellen zoals tablets, smartphones en PC's dat kan worden voorzien van een visualisatie project met de gekochte licentie

Lees meer over de licentie alleen Server

Starter (gratis)

 • 50 server variabelen (tags)

Basic

 • 250 server variabelen (tags)

Advanced

 • 1000 server variabelen (tags)

Enterprise

 • 2500 server variabelen (tags)

Enterprise+ (bevat alle drivers)

 • 65000 server variabelen (tags), maximaal 10 server projecten

Tags zijn feedback kanalen op alle stuurprogramma's die zijn toegevoegd aan het serverproject, evenals de interne variabelen van de server.
Als het project kan werken zonder de server, dan is het aantal tags dus niet van belang. Bij het werken via de server kan het aantal tags kunnen worden geraamd op basis van de technische specificaties.

3 Het aantal te besturen domotica-systemen in je project.

Selecteer de protocollen die je wilt besturen. Als je je eigen protocol (driver) wilt maken, of de door ons gemaakte JS modules, selecteer dan "AV & Custom systems".

4 Extra functies

Vink de relevante add-ons aan als je van plan bent IP camera's, SIP telefonie of het uploaden van projecten met behulp van QR-codes te gebruiken.


FAQ (frequently asked questions):


De licentieprijs en functies:

 1. Er zijn verschillende licentievormen met een vast aantal ondersteunde bedieningstoestellen en servervariabelen (tags). Het aantal drivers (protocollen) en add-ons (zoals IP-camera's, SIP en het gebruik van QR-codes) kun je zelf bepalen. Gebruik hiervoor de licentie-calculator, welke je kunt vinden in "Mijn Account".
 2. Het is niet verplicht een aangekochte licentie direct te gebruiken. Je kunt een licentie op een willekeurig moment aanschaffen, en daarna pas (na verloop van tijd) koppelen aan een project in de iRidium Cloud.
 3. Je kunt 1 en dezelfde licentie gebruiken om een project te gebruiken in zowel de i3 pro app als in de iRidium Server (vanuit de iRidium Cloud). Je hebt dus geen aparte licentie nodig voor de iRidium server.
 4. Als je je server moet vervangen, koppel de licentie dan eenvoudig aan de nieuwe server en download het project naar de server. De licentie zal dan op dezelfde manier werken als op de oude server. Je hoeft dus niet de oude server te de-activeren!
 5. Je kunt eenvoudig nieuwe drivers (of add-ons) toevoegen aan je bestaande licentie: ga daarvoor naar je object in "Mijn Projecten", vervolgens naar "Licenties", en klik op het potloodje achter de licentie om deze uit te breiden.
 6. Het aantal server variabelen (tags) wordt berekend door de variabelen in alle *.sirpz-projecten bij elkaar op te tellen. Het aantal gelicenseerde server variabelen kan alleen worden opgehoogd door over te schakelen naar een ander licentie-type (b.v. van 'basis' naar 'advanced').
 7. Je kunt het aantal server variabelen berekenen aan de hand van het aantal feedbacks dat je wilt zien op je bedieningstoestel. Tip: een commando + feedback wordt berekend als 1 server variabele.


Autorisatie en correct uitloggen:

 1. De system-integrator gebruikt zijn eigen account op de website van iRidium mobile (email-adres en wachtwoord)
 2. De eindgebruiker maakt gebruik van een eigen iRidium Cloud account via de e-mail die is verzonden met een uitnodiging tot het gebruik van de iRidium Cloud.
 3. Als de gebruiker de limiet heeft bereikt van het aantal aangesloten bedieningstoestellen, zal hij in staat zijn om in te loggen op het apparaat, maar niet in staat zijn om projecten te downloaden
 4. Om 1 of meer licenties vrij te maken in de aangekochte licentie, is het voldoende om uit te loggen in de i3 pro app. Door het uitloggen komt er een licentie vrij voor een ander bedieningstoestel.
 5. De functie om uit te loggen is beschikbaar in het z.g. Projectmenu van de i3 pro app. Swipe daarvoor van links naar rechts over het scherm van uw tablet of smartphone om het Projectmenu te openen. In Windows druk je op de functietoets F7 om het Projectmenu te openen. Ga vervolgens naar het tabblad instellingen (Settings) en klik op Afmelden (logout)
 6. Is het bedieningstoestel verloren of defect? Ook dan kun je de licentie intrekken. Ga daarvoor naar Mijn Account op de website van iRidium mobile. Selecteer het menu "Mijn Projecten", en klik op "Gebruikers en bedieningstoestellen" (Users and Panels). Verwijder in dit overzicht het betreffende bedieningstoestel.
 7. Belangrijk: Log nooit met je system-integrator account in op bedieningstoestellen van eindgebruikers! Al je projecten in de iRidium Cloud zullen dan beschikbaar komen op het bedieningstoestel van de betreffende eindgebruiker. Gebruik je account uitsluitend voor het testen, maar log daarna altijd uit op bedieningstoestellen van eindgebruikers!


De verschillende gebruikersrechten:

 1. De eigenaar van het object in de iRidium Cloud (de system-integrator) kan eindgebruikers uitnodigen
 2. Je kunt alleen maar eindgebruikers uitnodigen als er een commerciële licentie of Trial-licentie (60 dagen) aan een project gekoppeld is
 3. Als je de toegang tot een project voor een gebruiker beperkt hebt met de "Gebruiker" status, dan zijn al je andere objecten en projecten niet toegankelijk voor hem
 4. De gebruiker met de status 'Admin' heeft toegang tot alle projecten van het object waarvoor hij is uitgenodigd.
 5. De eigenaar van het account (de system-integrator) kan alle projecten in alle objecten zien die in de iRidium Cloud aanwezig zijn
 6. Als het email-adres van een eindgebruiker aanwezig is in verschillende objecten, dan heeft deze eindgebruiker toegang tot al deze projecten.


Aandachtspunten bij het overschakelen van versie 2 naar versie 3:

 1. Als je een geactiveerde licentie hebt voor iRidium versie 2.x, dan is deze licentie niet te upgraden naar versie 3. Je zult dan een nieuwe licentie moeten aanschaffen.
 2. Als je licentie voor versie 2.x nog niet was geactiveerd (gekoppeld aan een HWID), dan kun je deze inwisselen voor een couponcode (kortingscode) voor de aanschaf van een 3.x licentie. Wil je hiervan gebruik maken, mail dan naar ons hoofdkantoor.
 3. Alle projecten gemaakt in iRidium versie 2 (in de GUI Editor) kun je zonder problemen openen (en daarna opslaan) in de nieuwe iRidium Studio editor (de opvolger van de GUI Editor).
 4. Als je de eerste keer de Emulator in iRidium Studio gebruikt, log dan in met je system-integrator account (Mijn Account op de website van iRidium mobile). Daarmee kun je alles testen in de Emulator.


Aankoop en activering

Je schaft licenties voor iRidium mobile versie 3 uitsluitend online aan. Je kunt een aangekochte licentie direct koppelen aan een project, maar dit ook later doen.

Voordat je licenties aanschaft, kun je alle mogelijkheden van iRidium mobile gratis testen. Dit doe je met behulp van de Transfer: daarmee kun je je projecten uploaden naar bedieningstoestellen om alle functionaliteit (grafisch en technisch) te testen. Log eerst in op de i3 pro app met je system-integrator account, zodat je onbeperkt kunt testen.

De iRidium Transfer werkt echter niet met commerciële licenties. Het downloaden van projecten met een commerciële licentie kan uitsluitend via de iRidium Cloud. In de iRidium Cloud bewaar je dan ook alle projecten van je klanten die domotica-systemen willen besturen.


Log in op de iRidium mobile website om te starten met iRidium Cloud. Ga naar het onderdeel Mijn Projecten.


1 Maak een map en een object aan.

Maak (om de projecten van uw klanten systematisch op te slaan) van mappen en objecten:
 • In een folder plaats je bij elkaar horende projecten (bijvoorbeeld van een klant)
 • In een object plaats je alle projecten van 1 klant bij elkaar.
  Ook de licenties en de gebruikers van de projecten komen hierin te staan; gebruik de objecten dus NIET voor verschillende klanten.
  Binnen het object kun je (na het uploaden van een project) een licentie koppelen aan het project, en daarna een gebruiker (of gebruikers) ervoor uitnodigen.


CloudAddFolderAndObject.png2 Projecten downloaden van de PC

In de tweede stap kun je de projecten binnen een klant (het object) toevoegen. Dit kunnen projecten voor bedieningstoestellen zijn (*.irpz-bestanden) of voor servers zijn (*.sirpz-bestanden).

Aan de projecten die je in deze stap geupload hebt, voeg je in stap 3 de betreffende licentie toe.

CloudAddProjects.png


Let op: de Enterprise+ licentie heeft een limiet op het aantal verschillende projecten dat je kunt gebruiken in deze licentie (momenteel 10).


3 Selecteer de juiste licentie

Voor de keuze van de juiste licentie kijk je hierboven . Een licentie schaf je voor één project bij één klant aan. Ga naar het tabblad “Licenties” en kies:
 • Schaf een licentie aan – maak gebruik van de ingebouwde licentie-calculator om online een licentie aan te schaffen -of-
 • Kies uit een reeds (eerder) aangeschafte licentie


CloudAddLicense.png


Als je een licentie eenmaal hebt gekoppeld aan een object, kun je deze licentie niet meer koppelen aan een ander object. Je kunt wel de functionaliteit van de licentie uitbreiden met extra protocollen e.d.

Je kunt licenties op voorhand aanschaffen via het tabblad "Licenties aanschaffen" (Price) van Mijn Account.


Als de licentie bepaalde functionaliteit mist (bijvoorbeeld een bepaald protocol of de optie "IP-camera's"), dan kun je een bestaande licentie upgraden door het bijbetalen van de prijs voor de ontbrekende functionaliteit. Dit doe je door op het potloodje te klikken bij de licentie in het tabblad "Licenties":

CloudAddLicenseUpd.png


4 Gebruikers uitnodigen

Elke eindgebruiker van de i3 pro app dient zich aan te melden met zijn eigen account (bestaande uit het email-adres en wachtwoord). Maar zolang je als system-integrator een eindgebruiker niet hebt uitgenodigd voor een bepaald project, zal hij daarvan ook geen gebruik kunnen maken.

Stuur daarom een eindgebruiker een uitnodiging middels het tabblad “Users and Panels” (gebruikers en bedieningstoestellen).
Je kunt de eindgebruiker voor één of meedere projecten uitnodigen, die hij vervolgens kan downloaden naar zijn tablet of smartphone in de i3 pro app.

Na het versturen van de uitnodiging via een email, zal de eindgebruiker deze ontvangen. Hij dient de uitnodiging te bevestigen met de link in de email, en zijn account te voorzien van een wachtwoord. De combinatie van het email-adres en wachtwoord is dus het Cloud-account voor de eindgebruiker. Daarmee logt hij in op de i3 pro app, zodat de geautoriseerde projecten voor hem beschikbaar komen op zijn bedieningstoestel(len).
De eindgebruiker kan met zijn Cloud-account dus inloggen op 1 of meerdere bedieningstoestellen. Na autorisatie van het Cloud-account zal de lijst worden getoond met de objecten en projecten die de eindgebruiker mag downloaden.
Op het moment van het downloaden van het project op een bedieningstoestel, zal dit bedieningstoestel verschijnen in de lijst met "Activated panels". Mocht een bedieningstoestel nu verloren zijn of defect, dan kun je met het kruisje achter het betreffende bedieningstoestel dit toestel verwijderen, en daarmee een licentie vrijmaken voor een ander bedieningstoestel.
CloudAddUser.png5 Het downloaden van projecten op het bedieningstoestel en de iRidium server

5.1 Om een iRidium project te downloaden op de smartphone, tablet of PC van de eindgebruiker, dient deze uitgenodigde gebruiker (via invite) met zijn iRidium Cloud account in te loggen in de i3 pro app op het betreffende bedieningstoestel:
 1. De system-integrator nodigt de eindgebruiker dus uit via email (de 'invite')
 2. De eindgebruiker klikt op de link in de ontvangen e-mail om zijn iRidium Cloud account te bevestigen met een wachtwoord (en voor- en achternaam)
 3. De gebruiker logt met het bevestigde iRidium Cloud-account in op de i3 pro app en ziet het project (of de projecten) waarvoor hij of zij is uitgenodigd.
  Als je meerdere projecten hebt geautoriseerd voor de eindgebruiker, dan kan hij eenvoudig het gewenste project kiezen vanuit het Projectmenu. Dit kan geopend worden door vanuit de linker zijkant naar rechts te swipen. In het Cloud-menu worden de projecten getoond die de eindgebruiker kan downloaden.
  In het tabblad Instellingen (Settings) van het Projectmenu kan de gebruiker zich afmelden (Logout), om deze licentie vrij te maken voor een ander bedieningstoestel. Let op: als de eindgebruiker uitlogt, worden ook alle projecten van zijn bedieningstoestel verwijderd!


CloudAppAuthorize.png
CloudAppDownload.png
CloudAppMenu.png
CloudAppLogout.png


5.2 Wanneer je gebruik maakt van de iRidium Server, dien je met je system-integrator account in te loggen in de webinterface van de iRidium Server, en niet met het iRidium Cloud-account van de eindgebruiker. Om een serverproject te downloaden, open je de webinterface van de iRidium Server (met de rechtermuisknop op de server in de Transfer, of via het IP-adres van de server, b.v. http://192.168.1.52:8888). Let hierbij op het poortnummer 8888 !
 1. Voer de gebruikersnaam (emailadres) en het wachtwoord van je system-integrator account in
 2. Selecteer vervolgens een wachtwoord voor het beheren van de instellingen van de iRidium Server. Dit wachtwoord is standaard 2007
 3. Na het inloggen verschijnt een lijst met objecten en serverprojecten die in de iRidium Cloud opgeslagen zijn in je system-integrator account. Selecteer het project dat je op de iRidium Server wilt laten draaien.
 4. In de web-interface van de iRidium Server kun je op het tabblad Cloud andere Serverprojecten downloaden (zie "Projecten"), of de Server deactiveren (zie "Deactiveren Server"). Wanneer de Test Modus is ingeschakeld, kun je ook projecten via de iRidium Transfer naar de iRidium Server uploaden.


CloudServerAuthorize.png
CloudServerServicePass.png
CloudServerProj.png
CloudServerWebCloudTools.png


Als je geen serverprojecten ziet na het inloggen op de iRidium Server, kun je deze later ook nog downloaden in de webinterface van de iRidium Server. Klik daarvoor op het tabblad Cloud, en vervolgens op de het menu Projecten. Klik vervolgens op de knop "Cloud Sync", en de (nieuwe) serverprojecten in de iRidium Cloud zullen naar uw server worden gedownload.